Pielea este formata din trei straturi principale :  

  • epiderma, care asigura impermeabilitatea pielii si serveste ca o bairiera impotriva infectiilor
  • derma - locul in care se gasesc anexele pielii 
  • hipoderma - stratul adipos subcutanat.
  • Epiderma , ("epi"- gr. deasupra , peste ) este stratul exterior al pielii, care formeaza o bariera protectoare , impermeabila la exteriorul corpului. Este alcatuita dintr-un strat numit epiteliu scuamos,  iar ca substrat este lamina bazala. Nu contine vase de sange, iar celulele din straturile interioare sunt hranite prin difuzie cu ajutorul capilarelor vaselor de sange ce se gasesc in straturile superioare ale dermei. Tipurile principale de celule prezente in epiderma sunt celulele Merkel, keratinocitele , malanocite si celule Langerhans. Epiderma poate fi impartita in urmatoarele subdiviziuni: stratul cornos,  stratul lucid ( doar in palme si talpa), stratul granulos, stratul spinos, si stratul bazal. Celulele sunt formate prin mitoza in stratul bazal .

    In urma izolarii de sursa de sange,  celulele fiice migreaza inspre straturile de la suprafata pielii , modificandu-si forma si compozitia -  este eliberata citoplasma si inserata keratina - , iar intr-un final ajung la stratul cornos si se desprind . Procesul este denumit keratinizare si se intinde pe aproximativ 27 de zile. Acest strat keratinizat de piele este responsabil cu retentia apei in organism si protejarea acestuia fata de patogeni si alte substante daunatoare. Fapt ce face ca pielea sa fie o bariera naturala impotriva infectiilor.

    Derma reprezinta stratul de sub epiderma, care formeaza tesutul conjuctiv care inveleste suprafata corpului si o protejeaza de stres si alti factori. Derma este in legatura stransa cu epiderma, prin membrana bazala. De asemenea contine multi mecanoreceptori ( terminatii nervoase) care dau simtul tactil si contine si foliculii pilosi, glandele sudoripare, glandele sebacee, glandele apocrine, vasele sanguine si limfatice. Vasele sangvine din derma hranesc celula si ajuta la indepartarea deseurilor din celule si de la nivelul stratului bazal al epidermei .

    Derma este impartita in doua zone: o zona superficiala adiacenta epidermei numita regiunea papilara si o zona mai groasa aflata mai la interior numira regiunea reticulara.

    Hipoderma nu face parte din piele si este asezata sub derma. Rolul ei principal este de a uni pielea de suprafata oaselor si a muschilor, la fel si de a asigura cantitatea de vase de sange si nervi din piele. Este formata din tesut conjunctiv liber si  elastina. Principalul tip de celule care formeaza hipoderma sunt fibroblastele, macrofagele si adipocitele ( contine 50% din grasimea corpului care izoleaza si captuseste corpul ).