Studii derulate pe parcursul a peste 40 de ani au dovedit efectul puternic al luminii rosii si infrarosii (spectrul vizibil si infrarosu) asupra tesuturilor organice. In primul rand, ajuta la stimularea circulatiei locale prin stimularea formarii de noi capilare, care le inlocuiesc pe cele afectate. Acest proces are drept rezultat cresterea puternica a metabolismului local si imbunatatirea vizibila a zonei tisulare sau chiar a organului respectiv.

In plus, lumina rosie si infrarosie potenteaza sinteza de ADN si ARN, favorizand astfel inlocuirea rapida a celulelor suferinde cu altele noi, sanatoase. De asemenea, stimuleaza activitatea fibroblastelor, care contribuie la reparatia tisulara – de aici aplicatiile in medicina estetica si dermatologie, intrucat LED activeaza si tesutul de granulatie –, substratul refacerii pielii dupa leziuni, ulceratii, operatii etc.

LED

Presupune existenta unor diode luminiscente prin care se aplica culoare si lumina in fascicole concentrate pe zonele pe care se efectueaza tratamentul. Efectele sunt fotochimice, nu termice: fotonii patrund in tesut si sunt usor absorbiti in membrana celulei. Permeabilitatea acesteia se modifica si produce o reactie fotochimica in urma careia se elibereaza ATP (adenozin trifosfat), enzima responsabila de metabolismul celular.

Diodele Emitatoare de Lumina (LED) sunt o forma moderna de terapie prin energie luminoasa si sunt similare laserelor, avand aceleasi efecte de vindecare, dar difera de acestea prin modul in care energia luminoasa este transmisa. LED se raspandeste pe o suprafata mai mare, ceea ce determina reducerea timpului de tratament fata de cazul folosirii laserului. LED nu emit suficienta putere pentru a distruge tesutul, dar au destula energie pentru a stimula un raspuns de autovindecare din partea corpului. Avand o manifestare de amploare redusa, dar un ciclu de functionare lung, terapia LED se caracterizeaza printr-o emisie mult mai blanda a aceleiasi lungimi de unda a luminii vindecatoare pe care o emite si laserul soft folosit in estetica aplicata, insa la un randament energetic mult mai ridicat.

Stimuleaza productia de colagen si reduce productia de melanina (eliminand petele) accentueaza procesul de vindecare a ranilor, eczemelor ,atenueaza ridurile si liniile fine din jurul ochilor, tonifiaza musculatura si reda fermitatea pielii,stimuleaza si activeaza metabolismul celulelor epidermei.