Ambele tratamente reprezinta metode de imbunatatire a penetrarii pielii in mod electric, insa principala diferenta intre ele este tipul de curent utilizat pentru tratamente: curentul galvanic (current continuu / CC) – utilizat pentru iontoforeza curent alternativ (CA) – utilizat pentru electroporatie.

Terapia ionica este o forma de electroterapie care utilizeaza energia electrica drept tratament medical in medicina, termenul de electroterapie putand fi aplicat pentru o varietate de tratamente, inclusiv utilizarea dispozitivelor electrice, cum ar fi stimulatoare cerebrale profunde pentru boli neurologice.

Terapia ionica consta in introducerea de particule dotate cu sarcina electrica – ioni – in organism prin piele sau prin membranele mucoase cu un dispozitiv adecvat care emite un curent continuu (CC). Curentul poate fi emis printr-un conductor, cum ar fi un fir, dar poate fi transmis, de asemenea, prin semiconductori, izolatori, sau chiar prin intermediul unui vid, ca in cazul electronilor sau fasciculilor de ioni. Sarcina electrica curge intr-o directie constanta, deosebindu-se de curentul alternativ (CA).

Energia electrica de curent continuu se comporta astfel aunci cand fluxul nu isi schimba directia sau valorile de intensitate. Curentul este aplicat intr-un numar de tratemente electro-terapeutice. Este numit curent galvanic, dar numele sau nu este strict, deoarece se refera, in esenta, la un curent obtinut prin placarea celulelor. Curentul electric constant se obtine de la aparate electro-terapeutice, echipate cu un circuit de producere a acestui tip de putere.

Studiile confirma avantajele electroporatiei: de peste 500 de ori mai eficienta decat iontoforeza!

De Bob Kronemyer, Editor Asociat - Ghidul Iubitorilor de Estetica Septembrie / Octombrie 2007 www.miinews.com.

In iontoforeza, potentialele cai ale ingredientelor sunt restrictionate, fortand majoritatea medicamentelor sa penetreze pielea prin intermediul porilor apendageali, precum foliculii de par si glandele sudoripare. Aceste cai nu reprezinta decat 0,1% din suprafata pielii, facand transmiterea medicamentelor prin ionoforeza insuficienta atunci cand o suprafata mare de tesut necesita tratament. Mai mult, penetrarea prin apendici este lenta, prin urmare, diluarea este un factor care influenteaza potentialul succes. In contrast, numarul de cai transdermice disponibile prin electroporatie, este de peste 500 de ori mai mare decat in cazul iontoforezei. Numarul de cai transdermice disponibile prin electroporatie este de peste 500 de ori mai mare decat in cazul iontoforezei.