Biostimularea reprezinta un raspuns pozitiv (reactie) al tesutului la fascicolul de lumina,cu lungimi de unda cuprinse intre 630 si 1100 nanometri (nm). Lungimea de unda de 630 nm,corespunde culorii intense de rosu,pe cand cea de 1100 nm,corespunde infrarosului (culoarea aproape invizibila de rosu). In acest interval, absorbtia de apa si coloranti continute in tesuturi este foarte mica,ceea ce permite patrunderea luminii foarte adanc in straturile profunde ale pielii (6 cm).In acest fel,se realizeaza efectul terapeutic dorit. Biostimularea poate fi de putere mica sau medie,de obicei, intre 2-200 mW ( 1mW = o parte din o mie de wati).

Toate celelalte surse de lumina,cum ar fi diferite tipuri de lampi sau becuri,emit radiatii cu caracteristici complet diferite.Numai laser-ul,ce reprezinta o sursa intensa si continua de lumina, asigura un efect terapeutic datorita aceleiasi culori pe toata durata tratamentului. Acest lucru este complet non-invaziv,se desfasoara in conditii de siguranta si este atat de subtila incat temperatura tesutului iradiat nu este niciodata mai mare de 1 gr C.

Biostimularea este adesea numita terapie cu laser cu energie scazuta. In operatiile cu laser (in medicina) cel mai important lucru este energia razei laser (caldura). Aceasta este principala diferenta intre laser-ul folosit in medicina si biostimularea cu laser.

Cum actioneaza biostimularea!

Fotonii de lumina sunt absorbiti de citocromii aflati la nivelul mitocondriilor si enzimelor. Un mecanism important al actiunii de bio-stimulare,este activarea foto-acceptorilor lantului respirator,cum ar fi: FAD, FMN, NADP si citocromilor care in consecinta cresc numarul de molecule de ATP in celula. Lumina laser monocroma influenteaza foto-activarea enzimelor,cum ar fi: sinteza ATP, NADPH dehidrogenaza, flavin reductaza, fosfataza alcalina (ALP), alanine transaminaza (ALT),superoxid dismutaza (SOD) si glutamina dehidrogenaza (GLDH). Lumina laserului creste sinteza de ARN si AND, precum si numarul de mitocondrii, care determina modificari metabolice in celula. Efectul important de biostimulare cu laser este cresterea activitatii si a populatiei de limfocite T,care are loc sub influenta luminii fascicolului laser de putere mica. La fel de importanta este si cresterea activitatii si a numarului de fibroblaste,precum si accelerarea sintezei colagenului. Efectul este unul de vindecare rapida a tesutului conjunctiv si proprietati mecanice foarte bune ale colagenului nou format.

Terapia cu laser in consum redus de energie,ajuta la formarea unui nou tesut ce prezinta noi molecule de tropocolagen paralele.Acest lucru confera o rezistenta mult mai buna la compresiune mecanica si ruptura. O caracteristica importanta a terapiei cu laser cu consum redus de energie este efectul acesteia asupra celulelor nervoase. Acesta sustine regenerarea celulelor nervoase. Biostimularea influenteaza cresterea nivelului de endorfine. Acesti derivati de pro-opiomelanocortin (POMC) sunt de 18-30 de ori mai puternici decat morfina (evident, in raport molar). Aceste substante sunt endogene si sunt mai putin toxice decat analgezicele. Cresterea locala a nivelului de serotonina eliberat din trombocitele din sange cauzeaza micsorarea vaselor de sange. Concentratia de histamina si heparina se schimba, imbunatatind circulatia,astfel reducandu-se inflamarea post-traumatica.Impreuna cu un nivel crescut de prostaglandine si kinine in tesut,acesti factori au un efect anti-inflamator puternic.

Biostimularea este o metoda terapeutica moderna folosita in medicina, inclusiv in estetica, datorita efectelor benefice care le produce. Dintre acestea amintim:

  • Reducerea edemelor post-traumatice si imbunatatirea microcirculatiei;
  • Actiuni imunostimulatorii si de regenerare;
  • Regenerarea celulelor si a membranelor celulare;
  • Accelerarea regenerarii si vindecarii tesuturilor;
  • Reducerea iritatiilor si a rosetii;
  • Prevenirea edemelor si a starilor inflamatorii;
  • Prevenirea aparitiei herpesului (mai ales in zona buzelor).
  • Biostimularea ofera rezultate excelente in tratamentele anti-aging si de intinerire prin:

  • Cresterea numarului de limfocite de tip “T” regasite in sistemul imunitar;
  • Sporirea activitatii si cresterea numarului de fibroblaste;
  • Ajuta la formarea tesutului nou, care prezinta mai multe molecule de colagen
  • Cresterea nivelului de endorfina din piele (hormonii fericirii)