Mezoterapia virtuala presupune o combinatie de electroporatie (curent alternativ) cu ultrasunete 1MHz (sonoforeza denumita si fonoforeza).Aceasta metoda presupune aplicarea simultana a undelor ultrasonice cu impulsuri de electroterapie, ceea ce sporeste semnificativ eficacitatea tratamentelor de mezoterapie clasica.Utilizeaza un sistem terapeutic transdermal (Transdermal Therapeutic System (TTS)) care consta in introducerea de substante active in tesutul subcutanat (hipoderm), utilizand sonoterapia in combinatie cu impulsurile electrice.

Principalele efecte ale mezoterapiei sunt: schimbarea temperaturii pielii si schimbarea presiunii intracelulare. Aceste efecte faciliteaza penetrarea substantelor terapeutice in tesutul subcutanat al pielii (hipoderm).

Electroporatia

Electroporatia este un proces care apare in membrana celulelor sub influenta campurilor electrice. Activitatea electrica pe termen scurt a campului electric (cu o durata de cateva milisecunde) determina modificari reversibile in structura membranei celulare (in special in componentele sale lipide), care creeaza micro-pori. Acest proces este sigur pentru ca nu dauneaza celulei dar in acelasi timp permite introducerea substantelor active. Totodata, stimuleaza celulele spre pinocitoza (”inglobarea celulelor”) – este o forma de endocitoza, prin care particulele mici sunt inglobate in celula suspendata in interiorul veziculelor mici, care fuzioneaza ulterior cu lizozomii la hidroliza, sau sparg particulele. Procesul necesita energie sub forma de adenozin trifosfat, compusul chimic folosit ca energie in majoritatea celulelor. Pinocitoza este utilizata in principal pentru absorbtia fluidelor extracelulare (FEC), si, in contrast cu fagocitoza, genereaza vezicule foarte mici cu substante lichide active, prinse in interiorul acestora.

Veziculele patrund incet in citoplasma, eliberand treptat substante lichide active si in cele din urma dispar complet. Acest lucru face ca ingredientele active lichide sa fie eficiente la 24 – 48 de ore dupa tratament si acest lucru face ca rezultatele sa fie mai bune si mai vizibile. Electroporatia in combinatie cu ultrasunetele determina o penetrare mult mai precisa a produselor cosmetice in straturile profunde ale pielii. Rezultatele sunt vizibile dupa primul tratament de mezoterapie.

Electroporatia este efectul activitatii curentului alternativ (CA). Curentul alternativ utilizat in acest aparat de mezoterapie are forme diferite in fiecare etapa (a se vedea paragraful VI, punctele A si B).

Ultrasunetul

Ultrasunetul este utilizat in cosmetica inca din anul 1980. Utilizarea terapeutica pe scara larga, siguranta, un control precis si excelent, precum si rezultatele previzibile au facut din ultrasunet un plus important in practicile de chirurgie cosmetica. Noile utilizari ale ultrasunetului includ tratamente de reintinerire faciala si corporala, reducerea vergeturilor, tratamentul contracturilor si cicatricilor, tratament pre- si post-operator pentru a accelera recuperarea si vindecarea dupa proceduri precum lifting, abdominoplastie si liposuctie. Ultrasunetul aplicat peste anumite creme contribuie la penetrarea mai eficienta si mai profunda a compusilor activi.

Actiunea ultrasunetelor utilizate in mezoterapie:

  • Efect termal, care se refera la caldura generata in tesuturile mai profunde si mai ales la colagen si la beneficiile derivate din acesta.
  • Efect mecanic, care se refera la vibratii de inalta intensitate, care actioneaza asupra tesutului la fel ca un micro-masaj.
  • Efect biologic, care include dilatarea vaselor de sange, imbunatateste fluxul de sange si circulatia, sonoforeza, imbunatateste fluxul limfei, confera relaxare musculara, reduce inflamatia si ajuta la ameliorarea durerii.
  • Sonoforeza (denumita si fonoforeza) este un tratament terapeutic care foloseste unde ultrasunete care stimuleaza micro-vibratii. Aceasta este doar o actiune mecanica la suprafata pielii – au doar puterea de a genera vibratii si au penetrare foarte mica in piele (amplitudinea vibratiilor in kHz este importanta).
  • Ultima categorie de ultrasunete este efectul de cavitatie. Acest lucru presupune productia de nenumarate bule microscopice de oxigen prin procesul de vibratie – aceasta categorie este folosita la aparatul  de cavitatie.
  • Iontoforeza (electroforeza)

    Mai exista, de asemenea, o tehnologie mai populara, care poate fi folosita pentru introducerea ingredientelor active mai adanc in piele. Aceasta tehnologie se numeste ionoforeza sau electroforeza.

    Este o tehnica care foloseste o cantitate mica de curent electric pentru a transmite un medicament sau alte produse chimice prin piele. Este, practic o injectie fara ac. Descrierea tehnica a acestui proces este metoda non-invaziva de transmitere a unor concentratii ridicate de substante prin intermediul curentului electric, de regula medicamente sau agenti bioactivi, transdermic, cu forta electromotoare repulsiva, folosind o cantitate mica de curent electric aplicata intr-o camera care contine un agent iontoforetic, incarcat in mod similar cu un agent activ si cu vehiculul acestuia. Pentru a clarifica, este vorba de una sau doua camere sunt umplute cu o solutie care contine un ingredient activ si solvent sau, numit vehicul. Camera incarcata pozitiv, denumita anod, va respinge o substanta chimica incarcata pozitiv, in timp ce o camera incarcata negativ, numita catod, va respinge o substanta chimica incarcata negativ in piele.

    Iontoforeza este bine clasificata pentru utilizarea in transfuzia de medicamente in mod transdermic. Spre deosebire de plasturii transdermici, aceasta metoda se bazeaza pe transportul activ intr-un camp electric. In prezenta unui camp electric, electromigratia si electroosmoza sunt fortele dominante in transfuzia de masa.