Apa Micelara Fiziologica de la Dermedics reprezinta o noua tehnologie de indepartare a make-up-ului cu pH compatibil cu pH-ul lacrimilor. Asta face sa fie o alternativa la lotiunile tonice si a fost creata sa fie utilizata pentru pregatirea pielii inaintea tratamentului. Aceasta contine un complex calmant: Xylitol in combinatie cu Lacticol.

Micelele sunt molecule lipidice ce se aranjeaza singure intr-o forma sferica in solutii apoase. Formarea micelelor este un raspuns la natura amfipatica a acizilor grasi, ceea ce inseamna ca ele contin in acelasi timp: regiuni hidrofile (grupuri polare) precum si regiuni hidrofobe (lantul lung hidrofob). Micelele ajuta in curatarea suprafetei pielii prin indepartarea impuritatilor si a excesului de sebum, fara a fi nevoie de clatire. Micelele contin grupari polare care formeaza stratul exterior al suprafetei lor. Acestea se amesteca cu apa,datorita polaritatii lor. Cozile hidrofobe sunt in interior si din cauza non-polaritatii,nu se amesteca cu apa. Acizii grasi din micele au de obicei un singur lant hidrocarbonat spre deosebire de cele doua cozi de hidrocarburi. Acest lucru le permite sa se transforme intr-o forma sferica mai mica impreuna cu un acid gras. Acizii grasi de la glicolipide si fosfolipide, pe de alta parte, au doua lanturi hidrofobe care sunt prea voluminoase pentru a se potrivi intr-o forma sferica la fel ca micelele. Astfel, ele au preferat sa formeze glicolipide si fosfolipide numite "straturi lipidice duble".

Micelele se formeaza spontan in apa, asa cum s-a mentionat mai sus.Acest aranjament spontan se datoreaza naturii amfipatice a moleculei. Forta motrice a acestui aranjament o reprezinta interactiunile hidrofobe dintre molecule. Cand cozile hidrofobe nu sunt izolate de apa, se formeaza o sfera organizata in jurul cozii hidrofobe iar aceasta entropie este nefavorabil. Cu toate acestea, atunci cand lipidele formeaza micele, cozile hidrofobe interactioneaza unele cu altele, iar aceste interactiuni elibereaza apa din cozile hidrofobe crescand gradul de tulburare a sistemului, iar acest lucru conduce la o entropie favorabila. Marimea micelelor este mai mica decat lipozomii si variaza de la 2 nm (20A) la 20nm (200A), in functie de compozitie si concentratie. Dimensiunea unui micele este mai limitata decat cea a unui strat lipidic dublu Un strat dublu de lipide poate tinde pana la 107 A sau 106 nm.

Apa Micelara Fiziologica reprezinta o noua varianta a demachierii ce nu contine sapun si poate fi utilizata in indepartarea make-up-ului pentru ochi si buze.